BENVINGUTS

BENVINGUTS A L'ESCOLA DEL BOSC... ON APRENDRE ÉS TOTA UNA EXPERIÈNCIA!!!

dilluns, 30 de juny del 2014

educa2, notícies que ajuden a educar
 
Hi ha un bloc molt interessant que es diu educa2, noticias que ayudan a educar, que creiem que us pot agradar. http://educa2.info/
 
Entre els molts articles que té, n'hem volgut ressaltar un i fer-vos partíceps del mateix, i que parla sobre els nens i la manca que aquests tenen de la natura en els nostres dies.
 

Déficit de naturaleza


Parece de cajón: infancia y naturaleza van juntas. No podría entenderse una niñez sin jugar al aire libre, subirse a un árbol, ir a buscar moras y piñones o explorar un bosque. Sin embargo, en el siglo XXI, esta relación niños/naturaleza no es tan fluida. De hecho, en los países más “civilizados” el “salir a que les de el aire” empieza a ser una excepción, no una norma.
niños y naturaleza
 
Rescato esta entrevista de Jesús Sancho, en La Vanguardia digital titulada “Los niños conocen más nombres comerciales que de plantas” a Heike Freire, autora de un libro titulado ‘Educar en verde’ (Editorial Graó). Freire, psicóloga y filosofa, tiene también un blog, http://educarenverde.blogspot.com.es/, en el que insiste en la necesidad de que los niños, hoy más que nunca, estén en contacto con la naturaleza: un derecho en la infancia. Este no-contacto, explica, tiene consecuencias a nivel de salud y comportamiento:
 
“Hay investigaciones que alertan sobre problemas de sedentarismo, aislamiento, exceso de tecnología y la falta de contacto con lo concreto, con las cosas vivas (…) Niños que cada vez llegan a las escuelas infantiles con más problemas de motricidad, hiperactividad o el déficit de atención, que muchos investigadores achacan a este falta de contacto con el mundo natural y a esta falta de espacio de libertad.”
 
Para Freire, el medio ambiente debería estudiarse igual que estudiamos matemáticas: “Los niños necesitan ese primer contacto real con las cosas y el problema es que los espacios en los que viven actualmente son espacios en los que tienen acceso a nivel puramente simbólico y, de ahí, el analfabetismo ecológico que tienen muchos hoy en día”.
 
La autora habla también en la entrevista de iniciativas como No Child Left Inside (algo así como “ningún niño encerrado en casa”), un movimiento nacido en 2005 en los EEUU para estimular la educación medioambiental y garantizar el derecho de todo niño a tener un contacto con la naturaleza.
 
Su ideario, entre otros, reivindica lo que los niños deberían hacer cuando son niños. Cosas como chapotear en el agua limpia y respirar aire puro; plantar semillas y verlas crecer; subirse a un árbol y rodar por una colina de césped; hacer rebotar una piedra en el agua; descubrir la vida salvaje en el jardín trasero de casa (aquí debería ser en el parque cercano a casa) y disfrutar de la visión de un atardecer y un amanecer.
 
Este movimiento nació en parte a raíz del éxito de un libro, ‘Volver a la naturaleza’,  (RBA) del periodista RICHARD LOUV, donde, entre otras cosas, denunciaba lo que ha bautizado como el “síndrome del déficit de naturaleza” que sufren millones de niños en el país que inventó los centros comerciales y, sospecho, los chiqui-parks.
 
Lo cierto es que ambos autores van bastante bien encaminados: los niños hoy juegan mucho menos al aire libre porque, en parte, el “aire libre” está invadido por los coches y sus padres van tan liados que tienen poco tiempo para sacarlos. Pero, también, hoy cuentan con entretenimientos mucho más seductores en casa (plays, wiis, la clásica televisión). Por otro lado, muchos progenitores prefieren tenerlos a resguardo de fríos (en invierno) y de suciedades y otros posibles peligros (el resto del año). Además, con tanta extraescolar, sus agendas van tan cargadas que no tienen demasiado tiempo para que les toque un poco el aire, francamente.
 
La entrevista a Freire en LV tiene un montón de “likes” y varios comentarios. Como suele pasar en estos foros, éstos son en general poco constructivos, algunos, incluso burlones:  “Voy corriendo a comprar el libro”, dice uno. “Esta mujer da consejos tan revolucionarios (…) ¿Sacarlos al parque? No se me había ocurrido! Esta mujer es una eminencia!!!!”.  Otro: “Normal que los niños conozcan marcas comerciales. Nacen y viven en una sociedad de consumo. Vaya descubrimiento”.
 
Como respuesta a otro lector que dice que “que ojalá supiera el doble de lo que sé” (en referencia a su analfabetismo ecológico), otro le contesta que no sólo son  los niños los que lo sufren: “Yo soy adulto y sólo conozco diez plantas…. ¿Tan extraño es?”
 
Vaya, que qué pasa si no sabemos que árboles crecen en nuestra calle o en la plaza, o cómo se llaman esas flores o esas plantitas mindunguis.
 
P1050995
Pues, en mi modesta opinión, pasa. Este conocimiento, no solo es cultura, sino también, una manera de hacerles valorar más su entorno y de hacerles entender a los niños (que en general, ven una planta y la primera tentación es arrancarle las hojas o cortar una rama para hacerse un palo), que lo verde tiene mucho valor y debe respetarse. Cuando sabes el nombre de algo o de alguien, ya se le respeta más.
 
Además, la observación de la naturaleza es un entretenimiento bonito, barato y que puede unir a una familia. Suena cursi, lo sé, pero ahí fuera hay cosas maravillosas esperando a ser observadas, tocadas, olidas, percibidas y recogidas (que no arrancadas, ojo, qué manía con arrancarlo todo…).
 
Y no hace falta irse de safari a Kenia para disfrutar de la naturaleza. Como señala Freire, “A  veces cuando pensamos en naturaleza nos viene a la cabeza grandes imágenes de cascadas, montañas o valles verdes, pero los niños lo saben muy bien: esa hormiguita que ellos ven y esa plantita que crece en la esquina es naturaleza. Hay que  abrir las casas a esa naturaleza y entrar en contacto con ella diariamente aunque sea un rato. Tenemos una cultura de rechazo, de ver muchas veces la naturaleza como algo sucio y feo, y no debería ser así”.
 
Por último, sólo me resta felicitar a todos aquellos padres y madres que han pasado esas interminables horas en el parque (los ojos vidriosos, la mirada perdida mientras el retoño llena el cubo de arena por enésima vez), y a todos aquellos padres y madres quienes, desafinado el “estoy cansado!!!!” y los llantos y quejidos tras los primeros cien metros, persisten en la idea de que salir a pasear, al campo, a que “les de el aire”, es fundamental.

divendres, 27 de juny del 2014

Ja tenim dos petits hotels d'insectes per l'hort

Els darrers dies d'escola, juntament amb els alumnes de 3r. del Gabriel Castellà, vam construir, dos petits hotels d'insectes per posar ben aprop del nostre hort.
 
Amb aquests hotels d'insectes beneficiosos no atraurem insectes al hostre hort, tan sols intentarem que una vegada el freqüentin hi romanguin el màxim de temps possible.
 
És per això que, a principis de primavera, vàrem plantar moltes floretes al voltant de l'hort i dels arbres fruiters, per intentar atraure aquests insectes beneficiosos, i també plantes aromàtiques que, a més, allunyen els insectes perjudicials.
 
La Sra. Carolina Riba, que en sap molt d'aquestes coses,
va venir a visitar-nos i ens va oferir la seva ajuda i coneixements.
A través d'aquesta activitat hem conegut el valor i la importància que tenen els insectes per als nostres ecosistemes i en la millora de la biodiversitat, com de beneficiosos són molts insectes per l'hort i com de greus poden ser les conseqüències si aquests desapareixen. Bàsicament per dues raons: la pol.linització i la seva contribució en la lluita contra algunes plagues, ja que molts d'ells són carnívors i s'alimenten d'altres insectes "perjudicials" que també viuen immersos al nostre hort.
 
Amb aquest hotel d'insectes intentarem recrear un lloc idoni perquè certs insectes hivernin o s'hi puguin refugiar durant el dia o la nit, depenent dels seus hàbits.
 
Partint de dos palets i petites caixetes de fusta per fer diferents compartiments, vam anar afegint diferents materials reciclats i naturals per crear els diferents hàbitats. Per exemple: entre la palla podran buscar refugi les tisoretes, que són d'hàbits nocturns i menjaran de nit el pulgó i buscaran un lloc segur per passar el dia aprop del seu menjar (encara que a canvi d'aquest treball també prendran alguna fulla de verdura). Els crisòpids i les marietes són insectes carnívors i, per tant, grans devoradors de pulgó i cotxinilles; amb hàbits diurns, buscaran un lloc per passar la nit aprop de la plaga que els proporcionarà aliment i és possible que ho utilitzin per posar els seus ous a la primavera; als dos els agrada estar en un lloc molt protegit de les inclemències, doncs una caixeta amb foradets suficientment petits per deixar-los entrar i ple de taps de suro o branquetes els hi semblarà un lloc perfecte. També podrem tenir abelles solitàries o mosques de les flors que vindran a passar l'hivern, i són dues importants espècies pol.linitzadores.
 
 


 Els cargols també són un dels principals enemics pel nostre hort i d'ells se n'encarregaran els "carabus", un tipus d'escarabat nocturn que no vola però que camina molt ràpid i que també menja cotxinilles, orugues i llimacs. Als "carabus" els agrada amagar-se entre les branquetes per començar a menjar quan arriba la nit

A partir d'ara, només queda acabar de cobrir l'hotel, posar-lo en un lloc on rebi el Sol de l'hivern i esperar que sigui ocupat, així els infants podran veure com viuen els seus hostes, com treballen i/o pol.linitzen les flors.
 

dijous, 26 de juny del 2014

La Tiffany ens ha dit adéu
 
Des del passat mes de gener hem tingut entre nosaltres a la Tiffany, que va venir des de França per participar en el nostre projecte de l'Escola del Bosc.
 
Ara, sis mesos després, li hem dit adéu, doncs ha hagut de tornar cap al seu país per treballar, però seguirà col.laborant amb nosaltres i ens vindrà a veure de tant en tant.
 
L'enyorarem molt! I enyorarem, sobretot, aquell somriure increïble que sempre té a punt per regalar.
 
Alguns pares, mares, nens i nenes de l'escola i la Magda van voler fer-li un petit comiat, així que us passo les imatges, on podreu veure una Tiffany graduada amb el seu barret corresponent.
 
 

 

dimecres, 25 de juny del 2014

Les tardes de juny a l'Escola del Bosc
 
Ja tenim les imatges de les tardes de juny a l'Escola del Bosc.
 
Han estat unes tardes molt passades per aigua, així que no hi ha moltes fotografies, ja que qui portava la càmera corria el risc d'acabar xop, però en teniu una mostra...
 
 
 

divendres, 20 de juny del 2014

Collim carbassons amb P4
 
El passat dimarts, 10 de juny, els alumnes de P4 varen sortir a collir els carbassons a l'hort. Estem molt contents perquè estem tenint una molt bona collita i els infants han pogut descobrir com són els carbassons (verds per fora i blancs per dins), el gust que tenen, el que podem cuinar amb ells...
 

 

dijous, 19 de juny del 2014

Comiat de l'apadrinament lector
 
El passat 11 de juny, els alumnes de l'Escola Gabriel Castellà que durant el curs han realitzat l'activitat de l'apadrinament lector, varen sortir al bosc per fer un petit comiat i agraïment entre padrins i fillols.
 
 

dimecres, 18 de juny del 2014

I els guanyadors de la rifa són...
 
Ja tenim els guanyadors de la rifa dels carnets familiars de piscina per aquest estiu, que en realitat són guanyadores, ja que són: Anna Cea (de Barcelona) amb el número 0194 i Pili Duran (d'Igualada) amb el número 1254..
 
Moltes felicitats! Esperem que trieu piscina molt aviat i en pogueu gaudir tot l'estiu!!!

dimarts, 17 de juny del 2014

Ja hem inaugurat el bosc!
 
Gràcies a totes les persones que ens heu acompanyat en el nostre projecte de l'Escola del Bosc a l'escola Gabriel Castellà d'Igualada i que el passat dissabte, 14 de juliol, va voler compartir també amb nosaltres la inauguració oficial del bosc.
 
Per nosaltres ha estat un somni fet realitat; un somni aconseguit gràcies al suport dels padrins d'aquest bosc, a la comunitat educativa de l'escola (equip directiu, mestres, alumnes, pares i mares...) i als voluntaris que han estat treballant cada dia per a poder fer-lo realitat.
 


 
 

dilluns, 16 de juny del 2014

La cuineta del bosc
 
A l'Escola del Bosc del Gabriel Castellà ja tenim cuineta per experimentar, barrejar, jugar, preparar pòcimes i remeis...Tot preparat perquè els nens i nenes de l'escola s'ho passin d'allò més bé i gaudeixin al màxim.


 

dimecres, 11 de juny del 2014

L'arbre més màgic del bosc

El passat 30 de maig, el Miquel i la Magda van plantar l'arbre més màgic del bosc del Gabriel Castellà, el desmai, que permetrà, quan sigui gran, explicar fantàstics i meravellosos contes sota la seva ombra i majestuositat.

Moltes gràcies.
 

dimarts, 10 de juny del 2014

Seguiment i manteniment del bosc i de l'hort
 
Mentre els alumnes més grans es varen posar a fer neteja de les males herbes del bosc, els infants més petits de l'escola Gabriel Castellà van anar a fer el seguiment del que hi ha plantat a l'hort i varen poder veure com tot anava creixent molt ràpid.
 
 


dilluns, 9 de juny del 2014

Plantant el pi més gran del nostre bosc
 
El passat 23 de maig, el Ramon i el Joan ens van plantar un super pi a la pineda del bosc del Gabriel Castellà.
 
Moltes gràcies.
 
 

diumenge, 8 de juny del 2014

El Cargol sense banyes
 
Amb els infants més petits de l'escola vam sortir al bosc a explicar el conte del Cargol sense banyes. Primer ho vàrem fer amb els nens i nenes de P3, el 27 de maig, i després amb els de P4 i P5, el 5 de juny.
 
Al final del conte, com que el nostre amic protagonista el Cargol ja no necessitava els barrets, ens els vam anar provant i rient tots plegats.
 

 

 

dilluns, 2 de juny del 2014

INAUGURACIÓ DEL BOSC

El passat mes de setembre, un ambiciós projecte va començar a gestar-se a l'escola Gabriel Castellà d'Igualada amb l'ajuda i col.laboració de l'Associació l'Escola del Bosc.
 
Ara, nou mesos després, aquest projecte ja ha près forma i podem gaudir d'una nova aula a l'aire lliure.
 
Amb la intenció d'obrir les nostres portes a totes aquelles persones que han fet que aquest projecte sigui possible i fer partíceps del mateix a tota la ciutadania, volem convidar-vos a la inauguració del BOSC de l'escola, que comptarà amb la presència de la Sra. Carme Cols (mestra, membre de Rosa Sensat i padrina d'honor de l'Escola del Bosc) i Anna Bacardit (regidora d'Educació de l'Ajuntament d'Igualada).
 
L'acte tindrà lloc el proper dia 14 de juny, a les 11:00 h., a l'escola Gabriel Castellà.