BENVINGUTS

BENVINGUTS A L'ESCOLA DEL BOSC... ON APRENDRE ÉS TOTA UNA EXPERIÈNCIA!!!

dissabte, 31 de gener del 2015

Juguem amb les fustetes

Sota l'aula de la porxada, tenim dos palots  plens de fustetes i troncs que ens permeten fer un munt de construccions, caminets... Els petitons de P3 van voler aprofitar per jugar una estona amb elles i, quan els palots van ser buits, uns quants nens feien veure que els palots eren petits vaixells que navegaven pel mar.

divendres, 30 de gener del 2015

Mesurem branquetes

Al bosc hi ha branques altes i baixes, curtes i llargues, grans i petites... Així que, després de passejar una estoneta amb els menuts de P4, vam agafar un cistell amb branquetes i ens vam posar tots junts a mesurar-les i ordenar-les tot fent una escaleta.

dijous, 29 de gener del 2015

Tacte fred: el gel

Un dia de ben matí, mentre passejàvem entre els fruiters amb els alumnes de P5, vam descobrir que al terra i havia trocets de gel. Agafant-los amb els dits, vam sentir la seva fredor i, quan els deixàvem al palmell de la mà, s'anaven desfent convertint-se en aigua que relliscava fent-nos sentir una mica d'esgarrifantces.

Què bonic que va ser! Els nens i nenes anaven descobrint les diferents formes que podien trobar entre els trocets de gel i deixaven anar la seva imaginació dient-nos a què els recordaven.

dimecres, 28 de gener del 2015

Hem plantat un kiwi

Alguns pares i mares de 1r. van venir a l'escola per ajudar-nos a plantar un kiwi al costat de la tanca, ja que és un arbust enfiladís de fulla caduca i necessita un suport per anar-se emperrant.

Sabeu que les flors masculines i femenines del kiwi apareixen en peus diferents? Per això hem hagut de posar una varietat autopolinitzadora que porta les dues flors sobre el mateix peu per poder obtenir-ne fruits.

dimarts, 27 de gener del 2015

El bosc guarnit

Els petitons de P4 van sortir al bosc i van descobrir un munt de canvis: el bosc estava tot guarnit i s'hi podien veure teranyines gegants de llana entre els arbres, atrapasomnis i boles que penjaven de les branques... Tot això feia que els arbres recuperessin l'alegria perduda per les fulles caigudes i que els nens gaudissin de les formes i els colors.

dilluns, 26 de gener del 2015

Un tacte llefiscós

Els menuts de P5 van sortir a l'hort i, entre les verduretes, van poder comprobar el tacte llefiscós quan van trobar i agafar diversos cucs de terra que, encara que sigui hivern, continuen treballant per donar-nos la millor qualitat de les nostres plantes.

dissabte, 24 de gener del 2015

Protegim els arbres mentre fem LandArt

Amb les mestres de plàstica, vam començar a treballar el LandArt amb els alumnes de 4t i els altres també si van voler apuntar, així que hem continuat treballant l'art a la natura amb tots els alumnes de primària de l'escola i, al mateix temps, protegint els joves arbres que tenim.

Aquests d'aquí són els alumnes de 3r., 1r. i 5è.:

dijous, 22 de gener del 2015

Figures poligonals

Amb els alumnes de 3r. vam començar a treballar les figures poligonals. La intenció era começar fent una mica d'introducció, però els nens s'ho passaven molt bé, participaven molt i volien més, així que vam anar deixant la corda i deixant-los fer fins allà on el temps ens va dir prou, però la seva motivació i capacitat de creació no té límits.

Ha estat una classe molt enriquidora per tots, alumnes i educadors, i ara ens diuen que en volen més, així que seguirem explorant properament.

dimarts, 20 de gener del 2015

La Llegenda de l'Atrapasomnis

Fa molt de temps, quan el món era jove, un ancià lakota que estava assegut en una muntanya alta, va tenir una visió.

En aquesta visió es va presentar Iktomi, el gran mestre de la saviesa, que va aparèixer sota la forma d'una aranya.

Mentre Iktomi li parlava, l'aranya va prendre un cèrcol de salze, algunes plomes i abaloris de colors i va començar a teixir una teranyina.

Va parlar amb l'ancià lakota sobre els cercles de la vida i com aquesta comença quan som nadons, després seguim creixent a la infantesa, i continuem desenvolupant-nos a l'edat adulta per, finalment, acabar a la vellesa, on hem de ser curosos com quan érem nadons, completant el cercle.

Però Iktomi, mentre continuava teixint la seva xarxa, va dir:
  • En cada temps de la vida hi ha moltes forces, algunes bones i altres dolentes. Si tu escoltes les bones energies, elles et guiaran en la direcció correcta, però si fas el contrari, segur que patiràs i els teus passos aniran en la direcció equivocada. Tot és continu, hi ha moltes energies i diferents direccions i algunes poden ajudar o interferir en l'harmonia de la natura, i també amb el gran esperit, i totes aporten les seves meravelloses ensenyances, encara que de vegades no ho vegis així.

Mentre l'aranya parlava, continuava entreteixint la seva xarxa, començant de fora cap a dins.











Quan Iktomi va acabar, li va donar la xarxa que havia teixit a l'ancià lakota i li va dir: 
  • Mira la teranyina, és un cercle perfecte però, al centre, hi ha un forat. Utilitza la teranyina per ajudar-te a tu mateix i a la teva gent a assolir els seus objectius i fer bon ús de les idees, dels seus somnis i les seves visions. Si creus en el Gran Esperit, la teranyina atraparà les bones idees i les dolentes se n'aniran pel forat.

Així doncs, amb els nens i nenes de l'escola vam decidir teixir atrapasomnis per penjar als arbres del nostre bosc i, d'aquesta manera, intentar atrapar els nostres somnis, les nostres idees, les nostres esperances, els nostres objectius, els nostres reptes... Perquè, aquests atrapasomnis tan especials, porten en el seu teixit els nostres valors, les nostres fortaleses, la nostra dedicació, el nostre respecte, la nostra humilitat... i esperem cada dia, aprendre més i més, per a arribar a ser grans savis o, senzillament, grans persones.


diumenge, 18 de gener del 2015

La Parada d'hivern

Aquesta vegada, La Parada va venir carregada amb els primers productes de la collita d'hivern: raves, escaroles, enciams, bledes... I amb les donacions que hem tingut de cistells de vímet, va quedar la mar de bé.

Moltes gràcies per la vostra col.laboració.


divendres, 16 de gener del 2015

Arbres, llanes i... LandArt!

Amb els alumnes de 4t treballem el LandArt a la classe de plàstica. Les mestres els hi van ensenyar unes quantes fotografies de grans artistes d'aquest art a la natura i, veient la necessitat que teníem al bosc de protegir els arbres més joves del fred de l'hivern, vam agafar llanes i vam fer diferents creacions que passaven per embolcallar troncs i branques delicadament, fer formes que semblessin teranyines, senzillament guarnir i deixar anar la imaginació per crear alguna cosa diferent i lliure.

Però vam tenir una grata sorpresa quan un grup de nenes, de manera espontània i improvisada, es van posar a cantar relaxadament mentre anaven guarnint un arbre i això va desencadenar una reacció en cadena que va fer que els altres grups s'anessin afegint al cant de manera automàtica. Va ser molt emocionant perquè es respirava una sana energia entre els nens mentre gaudien del que estaven fent.

dijous, 15 de gener del 2015

Caus pels animalons

Els animalons del bosc s'amaguen amb el fred i a l'hivern costen de veure. Nius i caus serveixen per protegir-los, així que, després d'explicar als menuts com es fabricàven les bestioletes les seves cases, vam agafar fulles, branques... i ens vam posar a practicar com fabricar caus amb els animalons que tenim guardats a la nostra caixa.

dimecres, 14 de gener del 2015

Revisió de l'hort

Els alumnes de 6è. van sortir a fer una revisió de com teníem les verduretes de l'hort i després van aprofitar unes quantes fulles que quedaven amuntegades per fer una mica d'escampadissa pel bosc i, de passada, abonem la terra.

dimarts, 13 de gener del 2015

Mots encreuats

Aprofitant i repassant el vocabulari del nostre bosc, vam anar a la placeta del lledoner i vam fer mots encreuats amb els alumnes de 2n.

dilluns, 12 de gener del 2015

Llibertat al bosc

Feia dies que els menuts de P5 no venien al bosc i tenien necessitat de jugar i córrer lliurement entre els arbres, tocant les fulles i la terra, sentint la llibertat...

diumenge, 11 de gener del 2015

Cintes per les Bones Festes

Els alumnes de 3r van fer unes cintes amb les quals van jugar una estona pel bosc passant i vorejant entre els arbres, serpentejant, fent caminets... Una activitat molt senzilla en la que els nens gaudeixen molt.

Després, van pensar que volien felicitar les festes a tothom i van fer una mini coreografia per traspassar aquests bons desitjos.

L'Escola del Bosc visita l'Espígol

Els nens i nenes de la Llar d'Infants l'Espígol d'Igualada van compartir un matí amb l'Escola del Bosc. Entre tots vam fer un gran forat i, després de posar-nos dintre i veure si era suficientment gran, tocar la terra i sentir-la a les mans, mirar, olorar... vam plantar un nesprer que esperem que doni els primers fruits el proper estiu.

dissabte, 10 de gener del 2015

Restes de tardor

Ens quedaven encara unes fotografies de tardor que vàrem fer al nostre bosc, ja que així podrem anar comparant les diferents estacions i el creixement de les plantes per l'any vinent.

A més, tenim dos petits vídeos d'una pluja de fulles portada a terme pels alumnes de 1r. i d'un nen de P3 que ens va voler cantar "M'agrada la tardor" mentre estava assegut sobre un tronc.

 

 
Juguem i descobrim

Els nens i les nenes de P3 van estar jugant i descobrint noves troballes al bosc. Després, veien algunes branques nues que havien deixat els més grans, també van voler fer una petita cabana per amagar-se i des d'on ens van cantar una bonica cançó.

divendres, 9 de gener del 2015

Fem cagar el Tió amb cicle inicial

Va ser un matí fred, tot estava blanc al bosc, havia glaçat, però els valents alumnes de cicle inicial van sortir igualment, a primera hora del matí, per fer cagar el Tió.

Ha arribat el Tió!!!

El Tió va arribar al nostre bosc: un pels nens i nenes d'educació infantil i un altre pels de cicle inicial.

Amagats sota les fulles per protegir-se del fred, estaven esperant a que els menuts de l'escola els trobessin i els prenguessin per tal d'alimentar-los i abrigar-los bé.

Cares sorpreses i molta tendresa ens van fer gaudir d'aquests instants, els quals volem compartir amb tots vosaltres.

El fred i l'hivern han arribat

El fred i l'hivern fa dies que van arribar al bosc de l'escola, acompanyats de les gelades matinals i el paissatge blanquinós ple d'arbres despullats.

Fa molts dies que no us expliquem coses, però això no vol dir que no n'hagim fet, senzillament és que ens ha mancat el temps necessari per explicar-vos-les.

Així doncs, us demanem disculpes i, encara que amb retard, durant aquests dies us anirem explicant el que continuem fent però també allò que vàrem fer abans de les festes nadalenques (diuen que més val tard que mai).

Esperem que tingueu una feliç entrada al nou any que tot just acaba de començar.